Çalışma Alanları

Banka ve Finans Hukuku
Ödeme Sistemleri, Ödeme Kuruluşları, Elektronik Para Kuruluşları,
Bilişim ve Teknoloji Hukuku
Kambiyo (Döviz) Hukuku
İdare Hukuku
Ticaret Hukuku, Şirketler Hukuku
Medeni Hukuk
Borçlar Hukuku, Sözleşmeler, Borç Yapılandırmaları
Gayrimenkul (Taşınmaz) Hukuku

EKONOMİ HUKUKU

Ekonominin sınırlı kaynaklarla sınırsız ihtiyaçların karşılanması amacı doğal olarak ilişkilerin kurala bağlanması gereğini ortaya çıkarmaktadır. Bu da hukuk ve ekonominin birbirlerini tamamlamaları gereğini beraberinde getirmektedir. Bir sistem olarak ekonominin sağlıklı işleyebilmesi, ihtiyaçların karşılanmasına olduğu kadar, etkin bir hukuk sisteminin varlığına da bağlıdır. Her ekonominin bir hukuksal çerçevesi bulunmakta olup piyasanın düzenli işleyip gelişmesi de bu hukuksal çerçeveye bağlıdır. Öte yandan, ekonomik yaşamı düzenleyen hukuk kurallarının ekonomik gerçeklere de uygun olması zorunludur. Yapılan düzenlemelerin neyi amaçladığının; neye ulaşabileceğinin ve maliyetlerinin ne olacağının belirlenmesi önemlidir. Özellikle son yirmi yıldaki gelişmeler, ekonominin birçok alanında hukuk kökenli kavramların daha çok kullanılmasına ve hukuk diline de ekonomik kavramların girmesine yol açmıştır.

Hukukun ekonomik analizi ya da ekonomi ve hukuk, hukuki düzenlemeler ile mahkeme kararlarının genel sosyal refah üzerindeki etkilerini ekonomik açıdan incelemeyi ve değerlendirmeyi amaçlayan bir disiplindir. Hukukun ekonomik teorisi, özellikle Anglo-Amerikan hukukunda ağırlık kazanması sonucu hukuk uygulamasının önemli bir parçası durumuna gelerek hukuk fakültelerinde müfredatında yer edinmiştir. Ülkemizde de son dönemde hukuk fakültelerinin ders programlarında yer almaya başlamıştır.

Hukuka ekonomik bakış açısıyla yaklaşılması esasen yeni değildir. Zira kartel ve rekabet hukuku da, öteden beri ekonomik bakış açısıyla belirlenen hedef ve meseleler üzerine kurulmuştur. Hukuk ve ekonomi arasında bir köprü kurulması, hukukun ekonomik teorisinin ortaya çıkardığı avantaj değildir. Bu teorinin yenilikçi tarafı bilhassa, mikro ekonomik bilgilerin hukuk disiplini için bütünüyle kullanılması ve bunların tüm hukuk sistemi üzerinde uygulanacak şekilde genişletilmesinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle sadece ekonomik yön ve bağlama sahip olan hukuk dalları değil, aksine bir bütün olarak hukuk düzeni bu kapsamda ele alınmaktadır. Hukukun ekonomik teorisinin uygulama alanı bu bakımdan geniş olup, gerek özel hukuk gerek kamu hukuku gerekse de ceza hukuku bu kapsama dahildir. Hukukun ekonomik analizinin teorik temelleri, yöntemleri hukuki düzenlemelere ve mahkeme kararlarına aktarılan mikro ekonomiye dayanmaktadır.

BANKA VE FİNANS HUKUKU

Banka Hukuku, banka adı verilen ticarî işletmenin finansal kurum olarak işlev­lerini düzenleyen hukuk kurallarından oluşmaktadır. Bu kurallar, bankanın kuruluşunu ve faaliyete geçmesini, örgütünü, faaliyet konularını, denetlen­mesini ve sona ermesini düzenlemektedir. Bankacılık işlemleri başlığı altında toplanabilecek bu faaliyetler çoğu kez birden fazla hukuki kurumu karmaşık bir yapıyı içermektedir. Bu işlemlerin şekillendirilmesi ve ortaya çıkan sorunların çözülmesi de aynı şekilde karmaşık olmaktadır. Kısaca banka hukukunun konusu, bankacılık sektörü ve işlemleridir. Krediler, kredilerin yeniden yapılandırılması, proje finansmanı temel başlıklardır.

PARA HUKUKU

Para hukuku, paraya varlık kazandıran ve işlevini yerine getirmesini sağlayan kuralların neler olduğunu, ülkelerin ulusal ve uluslararası hukuki kaynaklarını ele almaktadır. Genel bir ifade ile para hukuku bir devletin para sistemini idare eden hukuk kurallarını inceleyerek yorumlayan ve bir sistem altında toplayan hukuk dalı olarak tanımlanabilir. Her ülkenin para hukuku birbirinden farklı hukuksal çerçeve içinde bulunur. Para sistemi kavramı ise devletin parasını oluşturacak hesap biriminin seçilmesi, tanımlanması, küsur ve katlarının, paranın fiziki özelliklerinin belirlenmesi, basılması, yasal rayicinin ve zorunlu dolaşımının sağlanması, dolaşımda olan paranın değerinin korunması, bu amaçla ülkeye girecek ya da çıkacak yabancı paranın kontrolü, gerektiğinde devletin hesap birimini değiştirerek yeniden tanımlaması, eski para ile yeni para arasındaki değişim oranının belirlenmesi ve paranın dolaşımdan kaldırılması, ulusal para sisteminin uluslararası para sistemine bağlanması, ödeme hizmet sağlayıcıları, ödeme sistemleri konuları para hukukunun temel başlıkları olarak ifade edilebilir. Paranın işlem gördüğü piyasalar, bu piyasalarda işlem yapan finans kurumları, bu piyasalarda işlem gören araçlar da para hukuku üst başlığı altında yer alan temel konulardır.

TAŞINMAZ PİYASASI HUKUKU

Dar anlamda taşınmaz (gayrimenkul) piyasası, taşınmaz eşyanın mülkiyet hakkının devredildiği piyasaları ifade etmekte olup bu anlamda organize bir piyasa bulunmamaktadır. Geniş anlamda taşınmaz piyasası, taşınmazın güvence oluşturduğu sermaye piyasası araçlarını ve bu araçların el değiştirdiği sermaye piyasasını da kapsayan bir kavramdır.

Taşınmaz eşyaya hukuki varlık kazandıran eşya hukukunun temel konuları olan mülkiyet, rehin hakları, taşınmazın değerinin ekonomiye kazandırılmasını sağlamayı amaçlayan ipotekli borç senedi, irat senedi, rehinli tahviller, ipotekli sermaye piyasası araçları, konut finansman sistemi, bu sistemde yer alan araçlar ve sermaye piyasası kurumları taşınmaz piyasası hukukunun temel başlıklarıdır.